Lumeamodei’s Weblog

Just another WordPress.com weblog

Merge greu calculatorul?

Rularea calculatorului la parametrii maximi

Este foarte simplu sa-ti faci calculatorul sa ruleze ca nou. Tot ce trebuie sa faci este sa-i asiguri regulat intretinerea. Sunt doar cateva probleme simple care fac calculatorul sa se miste mai greu. Citeste urmatoarele si vei invata cum sa corectezi aceste probleme astfel incat sa nu te mai deranjeze.

1. Pastreaza-ti desktopul si hard diskul curat.

Ai desktopul plin de scurtaturi si fisiere? Ei bine afla ca depozitarea lor pe desktop necesita multa memorie. Este indicat sa pastrezi doar cele ce-ti sunt cu adevarat necesare si le folosesti in mod curent. Este recomandata crearea unui director pentru fisierele din aceeasi categorie(ex: poze, melodii) decat sa umpli desktopul cu ele.

Daca esti un impatimit al downloadului ai grija sa faci curat dupa ce ai terminat. Nu pastra pe hard fisiere de instalare sau fisiere media care nu-ti mai folosesc dupa prima utilizare (vei pierde spatiu valoros pe hard disk). De asemenea nu lasa Recycle Bin sau directoarele cu fisiere temporare sa se umple si sa-ti ocupe spatiu pe hard disk. Daca capacitatea acestuia scade din cauza factorilor enumerati mai sus fii sigur ca vor aparea probleme de performanta..

Pentru a sterge rapid fisierele amintite mai sus faceti urmatorii pasi: Start – > Programs – > Accessories – > System Tools – > Disk Cleanup

Este foarte simplu de utilizat:selectati categoriile de fisiere care vreti sa fie sterse din calculator.Evitati insa “Compress old files” deoarece aceasta optiune va salveaza spatiu pe disc in detrimental performantei.

2. Defragmentati hard diskul regulat

Modul in care hard diskul salveaza informatiile este mai complicat decat a-ti crede.Cu timpul, datorita numeroaselor scrieri si citiri effectuate pe si de pe hard, organizarea datelor pe acesta devine din ce in ce mai ineficienta.Cand ajunge la saturatie se spune ca este fragmentat si calculatorul incepe sa se miste greu.
Din fericire exista unealta “Disk Defragmenter” care corecteaza fragmentarea datelor aparuta de-a lungul timpului.Pentru a accesa aceasta optiune faceti urmatorii pasi:
Start – > All Programs – > Accessories – > System Tools – > Disk Defragmenter

Aplicatia este foarte usor de utilizat.De indata ce a pornit apasati “Defragment” si asteptati sat ermine.Timpul pana la finalizare variaza in functie de cat de fragmentat este discul.Inainte este recomandat un Disk Cleanup deoarece nu are nici un sens sa defragmenteze fisiere de care oricum nu mai aveti nevoie.Cu cat intervalele de timp intre defragmentari sunt mai mici cu atat acest process este efectuat mai repede.

3. Atentie la virusi si alte programe nedorite

Cu sau fara conexiune la internet orice informatie adusa in calculator din exterior(cd,dvd,etc) poate contine virusi.Unii dintre acestia incetinesc calculatorul, altii distrug softurile instalate si chiar sistemul de operare. De aceea este absolute necesara instalarea unui antivirus in calculator si mentinerea acestuia la zi in ceea ce priveste noile definitii de virusi(update-ul)
Nu doar virusii pot dauna calculatorului.De asemenea mai exista adware-ul(publicitatea nedorita) si spyware-ul(capteaza informatii din calculator si le trmite in alta parte).Acestia nu sunt virusi dar il pot incetinii.

Advertisements

May 28, 2008 - Posted by | IT | , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

1 Comment »

  1. mersi.

    Comment by licu | August 13, 2008 | Reply


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: